بغداد خواستار برگزاری نشست بهمنظور ازسرگیری مذاکرات درباره صادرات نفت اقلیم کردستان عراق شد.
صادرات نفت
به گزارش نفت آنلاین به نقل از خبرگزاری دولتی عراق، وزارت نفت دولت مرکزی عراق روز جمعه (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) خواستار برگزاری نشستی فوری با طرفهای درگیر برای ازسرگیری مذاکرات درباره صادرات نفت اقلیم کردستان عراق شد.
وزارت نفت عراق همچنین با اشاره انجام اقدامهای جدی برای نشان دادن حسن نیت در مذاکرات بهمنظور تضمین ازسرگیری صادرات خبر داد که خواستههای غیرواقعی که خارج از چارچوبهای قانونی است مانع رسیدن به توافق نهایی میشود.
این وزارتخانه اعلام کرد: بغداد در تلاش است از اجرای صحیح اصلاحیه قانون بودجه مصوب دوم فوریه (۱۴ بهمن ۱۴۰۳) اطمینان حاصل کند تا صادرات نفت میدانهای کردستان عراق با خط لوله کرکوک - جیهان در اسرع وقت ازسر گرفته شود.
بر اساس اعلام وزارت نفت عراق، دستیابی به توافق بر سر صادرات نفت کردستان عراق برای توقف فروش غیرقانونی و نادرست نفت خام بسیار مهم است.
واشینگتن عراق را برای ازسرگیری صادرات نفت منطقه کردنشین این کشور زیر فشار گذاشته است و رویترز ماه گذشته گزارش داده بود که دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، از بغداد خواسته است اجازه دهد صادرات نفت از اقلیم کردستان عراق از سر گرفته شود در غیر این صورت با تحریم روبهرو میشود.
انجمن صنعت نفت کردستان عراق (APIKUR) شامل هشت شرکت خارجی فعال در صنعت نفت اقلیم کردستان عراق با سهم ۶۰ درصدی از تولید نفت این منطقه، در بیانیهای بر لزوم توافقهای رسمی برای تضمین امنیت پرداخت بهمنظور صادرات نفت گذشته و آینده تأکید و اعلام کرد: تا زمانی که بغداد تعهد قاطع خود را مبنی بر رعایت قراردادهای موجود و ارائه تضمین پرداخت برای صادرات گذشته و آینده ندهد، صادرات را از سر نمیگیرد.
شرکتهای گالف کیاستون پترولیوم انگلیس، جنل انرژی ترکیه، دیاناو نروژ و شماران پترولیوم از شرکتهای فعال در صنعت نفت اقلیم کردستان عراق هستند.
واشینگتن خواهان ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان عراق از پایانه نفتی جیهان ترکیه به بازارها با هدف تقویت عرضه جهانی و در نتیجه کاهش قیمتهای این کالای راهبردی است.
همزمان با اعمال فشار بر تهران برای صادرات نفت و برنامه هستهای، دولت آمریکا توقف روابط مالی عراق و ایران را دنبال میکند.
به گزارش شانا، ترکیه ۲۵ مارس (پنجم فروردین) پس از برنده شدن عراق در یک پرونده داوری، دریافت روزانه ۴۵۰ هزار بشکه نفت خام میدانهای استان کرکوک اقلیم کردستان عراق با خط لوله کرکوک - جیهان در منطقه مرزی «فیش خابور» را متوقف کرد.
در رأی دادگاه آمده بود: آنکارا با اجازه دادن به دولت منطقهای کردستان عراق برای صادرات نفت میدانهای استان شمالی کرکوک به پایانه جیهان بدون رضایت بغداد بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ میلادی، توافقنامه خط لوله ۱۹۷۳ را نقض کرده است.
دولت مرکزی عراق پنجم فروردین مجبور به توقف حدود روزانه ۴۵۰ هزار بشکه نفت خام صادراتی میدانهای نفتی استان کرکوک در شمال این کشور با خط لوله کرکوک - جیهان به پایانه جیهان ترکیه شده بود.
انجمن صنعت نفت کردستان عراق شامل شرکتهای خارجی نفت و گاز میشود که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم علاقهمند امضای قرارداد برای مشارکت بخش بالادست نفت یا گاز اقلیم کردستان عراق هستند. بسیاری از آنها بهدلیل توقف فعالیت خط لوله مجبور به توقف تولید شدهاند.
توقف طولانیمدت صادرات نفت اقلیم کردستان عراق زیان اقتصادی قابلتوجهی را به عراق، اقلیم کردستان و شرکتهای نفتی خارجی فعال در منطقه کردنشین وارد کرده است.