مردم در اقشار مختلف انتظار دارند که تصویر درست و صادقانهای از آیندهی پیشرو به آنان ارائه شود و حداقل مسئولان به روشنی و به نحو اعتمادبخشی به آنان اطمینان دهند که دغدغههای آنان را میدانند و برای آن تدبیری اندیشیده و یا خواهند اندیشید.
به گزارش نفت آنلاین ؛ پیرو اعلام اصلاح قیمت بنزین در کشور -که بر مبنای آن بنزین از این پس در دو نرخ سهمیهای 1500 تومان و آزاد 3000 تومان عرضه خواهد شد- مردم در برخی نقاط تهران و همچنین بعضی شهرهای کشور نسبت به این مسئله دست به اعتراض زدند.
به نظر میرسد فارغ از ماهیت مسئله، یعنی افزایش قیمت بنزین، نحوهی عملیاتی سازی این تصمیم بیش از هرچیز دیگر برخی از مردم را عصبانی کرده است.
برخی کارشناسان معتقدند در حالی که مسئولان اجرایی میتوانستند با اطلاعرسانیهای نوبهای و بیان استدلالها و دلایل خود برای این تصمیم، و همچنین تشریح راههایی که برای جبرانکردن این افزایش قیمت برای اقشار کمدرآمد در نظر گرفتهاند، از حجم ناراحتیها تا حد قابل توجهی بکاهند، اما نحوه عملیاتی کردن این تصمیم مسائلی را به دنبال داشته است.
کارشناسان حوزه ارتباطات معتقدند اعلام یکباره اصلاح قیمت بنزین آنهم در نیمه شب پنجشنبه و بدون آنکه بحث اقناعی درباره آن انجام شده باشد، خطای قابل توجهی در حوزه ارتباط با افکار عمومی است و مسئولان اجرایی کشور قاعدتاً در این زمینه باید هوشمندی بیشتری به خرج میدادند.
در هر صورت از صبح امروز شنبه 25 آبان اعتراضات پراکندهای در برخی نقاط تهران و بعضی شهرستانهای دیگر مانند شیراز، اصفهان، تبریز، ارومیه، بهبهان، سیرجان و برخی شهرهای دیگر انجام شده است. همچنین بارش شدید برف در استان تهران و غافلگیری شهرداری تهران (که حالا تقریباً به یک مسئلهی معمول و عادی تبدیل شده) موجب قفل شدن بسیاری از خیابانهای اصلی و بزرگراهها بویژه در مناطق شمالی تهران شد و پیوند خوردن بدعملی شهرداری در موضوع برف با مسئلهی بنزین موجب شکلگیری صحنههای نازیبایی در تهران شده است.
با این حال در کنار مردمی که به مسئلهی اصلاح بنزین معترض هستند، در موارد متعدد، حرکات مشکوکی که نشان میدهد به دنبال تغییر مسیر اعتراضها و خارج کردن آن از مسیر مردمی و تبدیل کردنش به یک موضوع امنیتی و سیاسی است نیز به چشم میخورد که همین مسئله موجب شده است که کارشناسان و دلسوزان به مردم نسبت به آن هشدار دهند.
غارت برخی فروشگاهها در برخی مراکز شهر، آتشزدن بعضی پمپبنزینها و بانکها که مشخصاً با برنامههای از پیش تعیین شده و با اغراض سیاسی و امنیتی انجام میشود و همچنین صحنههایی مانند خالی کردن یک کامیون نخالهی آجر و سنگ در وسط بزرگراه امام علی(ع) تهران که امروز ویدئوی آن در فضای مجازی به سرعت دست به دست میشد نشان میدهد که گروههکها و افرادی با اغراض مشخص به دنبال ناامن کردن فضا و سوءاستفاده از شرایط برای حضور ریاکارانه و مغرضانه در صف مردم هستند. تمرکز رسانههای فرصتطلبی مانند بیبیسی فارسی بر روی اغتشاشات و ناامنیها به جای توجه دادن به مسائل کارشناسی و پرداخت به دغدغههای واقعی مردم نیز بخشی از مسئله است که به یک موضوع تکراری در موقعیتهای خاص در کشور تبدیل شده است. ورود بیبیسی فارسی و رسانههایی مانند صدای آمریکا، ایران اینترنشنال و منوتو به مسئله به قدری ناشیانه است که از عصر امروز به جای آنکه رسانهای برای مباحث کارشناسی باشند، عملاً تبدیل به آموزشکدهای برای اغتشاش شدهاند.
نیروهای امنیتی و انتظامی در کشور ضمن احترام به مردم نسبت به چنین تحرکاتی هشدار داده و از مردم خواستهاند که مانع سوءاستفاده این گروهکها و افراد مشکوک شوند.
فصل جدیدی برای فرصتطلبان سیاسی
فرصتطلبی و بازی مبتذل برخی گروههای سیاسی که حالا به بخشی از واقعیّت فضای سیاسی در ایران تبدیل شده، در ماجرای بنزین نیز همچنان در حال تکرار است.
در حالی که اساساً شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوه به دلیل شرایط ویژه اقتصادی کشور و نیاز دولت به تصمیمگیریهای کلان در حوزه اقتصاد تشکیل شده و اجرای تصمیم اصلاح بنزین نیز مصوبهی این شورا و به پیشنهاد رئیسجمهور بوده است، برخی سایتها و کانالهای سیاسی در میانهی ماجرا به دنبال شکلدهی به دوقطبیهای جعلی و راه انداختن بازیهای سیاسی مبتذل هستند.
بعضی از این کانالها در چهرهی جانبداری از دولت و در حالی که بخش مهمی از آنها از خارج از کشور به روز رسانی میشوند، سعی دارند همهی ارکان در جمهوری اسلامی را مسئول تصمیم بنزینی معرفی کنند الّا دولت را.
این نحو از اطلاعرسانی بیش از آنکه به دنبال جداسازی دولت از تصمیم باشد، پیگیر فراهم آوردن شرایطی است تا در کنار موضوع بنزین، چالشهایی را در افکار عمومی راجع به مسائل سیاسی تولید کند و از این طریق وضعیتی غیرعقلانی و احساسی را دربارهی مسئلهی بنزین بسازد؛ فضایی که قاعدتاً هیچ سودی برای هیچ سلیقهی سیاسی در کشور نخواهد داشت و تنها به فرصتطلبان کمک میکند.
طبق معمول رادیکالها بخش مهمی از کار را در این میدان به عهده گرفتهاند و چهرههای مشهور رادیکال در فضای سیاسی ایران نیز همچنان متعهدند که چنین فرصتهایی را از دست ندهند.
چه باید کرد؟
به نظر میرسد مهمترین و فوریترین اقدام لازم در زمان فعلی جبران بیعملی اشتباه دولت در اطلاعرسانی پیشینی راجع به اصلاح قیمت بنزین است. هرچند نمیتوان سابقهی این اشتباه در مواجهه با افکار عمومی را به طور کامل پاک کرد، امّا اجرای درست و اصولی اصلاح قیمت بنزین به نحوی که آوردههای حاصل از آن واقعاً به صورت عادلانه و دقیق میان مردم کمدرآمد تقسیم شود و همچنین جلوگیری از افزایش قیمتها در سایر موارد و مسائلی از این دست و از همه مهمتر اطلاعرسانیهای مستمر و البته صادقانه، به روز و دائمی با مردم میتواند تا حد قابل توجهی از ناراحتیهای مردم بکاهد.
نگرانیهای مردم به حق است. مردم در اقشار مختلف انتظار دارند که تصویر درست و صادقانهای از آیندهی پیشرو به آنان ارائه شود و حداقل مسئولان به روشنی و به نحو اعتمادبخشی به آنان اطمینان دهند که دغدغههای آنان را میدانند و برای آن تدبیری اندیشیده و یا خواهند اندیشید.
به نظر میرسد انتظار یک اطلاعرسانی صادقانه و رفع دغدغهی مستمر، انتظار زیادی از مسئولان نیست.
بخدا گرانی بنزین باعث شده قیمت همه چیز بالا بره
خود من به نصاب آبگرمکن که نصب مجانی روی کارتن نوشته زنگ زدم میگه تا پول ایاب و ذهاب نریزی نمیام. قبلا مجانی بوده