ظهر روز ۲۴ دی ماه سال ۹۶، نفتکش ایرانی سانچی پس از حدود ۸ روز سوختن بهروی آب، بهطور کامل در آبهای چین غرق شد. این نفتکش حامل محموله میعانات گازی صادراتی ایران بود.
یک سال از سانحه تلخ سانچی گذشت و طی این مدت سوالات و نکاتی در خصوص نحوه رسیدگی به خانواده شهدای سانچی از سوی افکار عمومی و رسانه ها مطرح شد. شرکت ملی نفتکش ایران در پاسخ به درخواست رسانه ها، جزئیاتی از اقدامات انجام شده برای خانواده ها را تشریح کرد.
پیگیری مسائل حقوقی و بیمه ای
این شرکت اعلام کرده که اقدامات مختلفی را در زمینه حقوق قانونی شهدای سانچی و خانواده هایشان انجام داده است که بخش هایی از آن عبارت است از:
پرداخت مبالغ غرامت بیمه بین المللی
مبالغ مربوط به غرامت بیمه بین المللی به صورت ارز یورو به خانواده هایی که امور حقوقی و انحصار وراثت خود را انجام داده بودند پرداخت شد. تاکنون ۱۵ خانواده مراحل انحصار وراثت را انجام دادند که تعداد ۱۱ خانواده مبالغ مربوط به غرامت بیمه بین المللی را به طور کامل دریافت کردند، ۴ خانواده هم در کمتر از یک هفته آینده این مبالغ را دریافت خواهند کرد و سایر خانواده ها نیز به محض انجام انحصار وراثت قانونی خود، این غرامت بیمه را دریافت خواهند کرد و در این زمینه هیچ محدودیتی وجود ندارد.
استخدام یک نفر از بستگان درجه اول خانواده ها
براساس یکی از مصوبات هیئت مدیره شرکت ملی نفتکش ایران استخدام یک نفر از بستگان درجه یک هر شهید مصوب شد که در این ارتباط و تاکنون تعدادی از بستگان درجه یک این خانواده ها در این شرکت جذب و مشغول به کار شده اند و مابقی خانواده ها هم که نفرات مورد نظر خود را معرفی کنند، این استخدام برای آنها نیز به جریان خواهد افتاد.
ارتقای شغلی هر یک از پرسنل و پرداخت مبالغ مربوطه
هیات مدیره شرکت ملی نفتکش ایران تاکنون مصوبات مختلف و متعددی را در زمینه شهدای سانچی تصویب کرده است که در این ارتباط می توان به مصوبه ای اشاره کرد که برطبق آن، پرسنل سانچی از ابتدای سال ۱۳۹۶ یک درجه ارتقای شغلی یافتند و تمام حقوق و مزایای آنها با احتساب این ارتقای شغلی از ابتدای سال ۱۳۹۶ و همچنین سنوات آنها محاسبه و مبالغ حقوق معوقه به خانواده این عزیزان پرداخت شد.
پرداخت مابه التفاوت مستمری تامین اجتماعی با حقوق دریافتی پرسنل
علاوه بر پیگیری های شرکت ملی نفتکش برای برقراری فوری مستمری شهدا از سوی سازمان تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی صنعت نفت، پرداخت مابه التفاوت مستمری با حقوق زمان استراحت شهدای سانچی طبق مصوبه هیات مدیره شرکت در دستورکار و اجرا قرار گرفت که براین اساس خانواده شهدای گرانقدر سانچی مابهالتفاوت مستمری حقوق درحال خدمت شهید خود را از شرکت ملی نفتکش ایران دریافت میکنند.
پرداخت هزینه های مراسمات
هزینه های برگزاری مراسمات ترحیم شهدای سانچی و پرداخت مبلغی در قالب کمک بلاعوض برای تامین هزینه زندگی خانواده تحت تکفل هر یک از شهدا تا تعیین تکلیف انحصار وراثت و برقراری مستمری و حقوق آنها از طرف شرکت پرداخت شد.
پاسخ به ابهامات و سوالات خانواده ها
در راستای اطلاع رسانی به خانواده شهدا و پاسخگویی به آنها شرکت ملی نفتکش ایران تاکنون جلسات کارشناسی مختلفی را با حضور مدیران این شرکت، مقامات سازمان بنادر دریانوردی، مشاوران تیم های غواصی و تیم کارشناسی دانشگاهی برگزار و ضمن پخش فایل صوتی جعبه سیاه سانچی برای خانواده ها، به همه سئوالات و ابهامات آنها پاسخ داد. آخرین جلسه در این خصوص حدود یک ماه پیش و با حضور همه سازمان ها و ارگان های درگیر در موضوع، کارشناسان مجرب و تیم های تحقیقاتی دانشگاه تهران بود.
در زمینه پاسخ به مطالبات و خواسته های شهدای سانچی در خصوص اعزام غواص به موقعیت کشتی سانچی شرکت ملی نفتکش ایران با تیم مجرب کارشناسان و مشاوران داخلی و بین المللی مبادرت به انعقاد قرارداد نمود و کارشناسان سابق شرکت اسمیت به عنوان بهترین شرکت سلویج دنیا را به استخدام خود در آورد. لازم به ذکر است تیم های غواصی و عملیات زیر آبی بیش از ۵۰ روز در محل سانحه به انجام عملیات غواصی و ارسال ربات زیر آبی به منظور تصویربرداری از لاشه کشتی و بررسی ابعاد مختلف مربوط به انجام عملیات تفحص شهدا، برش زدن کشتی، ورود به کشتی و.. پرداختند. در نامه مکتوبی که از سوی "هانس وان رویج" و "جیکوب هاگن دراپ" اعضای سابق تیم عملیات شرکت اسمیت به شرکت ملی نفتکش ارسال شده است، پس از بررسی همه جانبه و انجام مطالعات تخصصی اعلام شده است که امکان انجام عملیات تفحص و یا بالا کشیدن لاشه کشتی سانچی وجود ندارد.
نامه مکتوب کارشناسان بین المللی
در نامه این کارشناسان آمده است: «میزان ریسک عملیات غواصی (جهت تفحص و بالا کشیدن لاشه کشتی) بسیار بالاست و به صورت عمده این ریسک ها مربوط به نیروی انسانی می شود که حضورشان برای انجام این عملیات الزامی است. انجام غواصی تفحص در چنین عمقی با مشکلات پیچیده و موانع غیر قابل کنترل زیست محیطی روبرو است که هزاران ساعت غواصی زیر آب را نیاز دارد. از روی تجربه و دانش کسب شده از ده ها عملیات استخراج شناورهای غرق شده، به نظر ما امکان خارج کردن نفتکش سانچی وجود ندارد. عمق و وضعیتی که نفتکش غرق شده سانچی در آن قرار دارد و جایگاه به خصوص آن، مدل کشتی و شرایط ویژه آن در اثر نوع حادثه عواملی هستند که مانع بیرون کشیدن این کشتی از عمق آب می شوند.»
غیر ممکن بودن دستیابی به پیکر شهدا
همچنین تیم کارشناسان مجرب داخلی نیز اعلام کردند که طبق بررسی کلیه تصاویر دریافتی و با لحاظ تمام شرایط و جوانب حادثه و مدت ۸ روزی که سانچی در آتش با درجه حرارت بیش از ۹۰۰ درجه سانتیگراد سوخت و ذوب شدن آن بر اثر حرارت و فشار ناشی از غرق شدن، نمی توان به یافتن نشانه ای از پیکر شهدا امیدوار بود. به عبارت دیگر در شرایط فعلی این کشتی، احتمال موفقیت در یافتن نشانه ای پیکر شهدای سانچی غیرممکن است./ تسنیم
دستشان درد نکند از پول خود پرسنل شرکت تحت عنوان صندوق آتیه هزینه های دیه و کمک هزینه و پرداخت مستمری و حقوق و ... پرداخت کردند. شرکت نفت حتی حاضر به دادن چیزی از خودش نیست و تمام دیه و کمک های مالی و ... در حوداث از صندوق آتیه که مبلغی از حقوق کارمندان کم می کند، تامین می شود. دست پرسنل شریف نفت طلاا .